Skip to main content

Setersprell-program 2014

Publisert: | Frode Hølleland | Setersprell
Endret: 11. november 2023

Setersprellåpning 2012

Frihet og brorskap i samklang


Helgeseters egne festspill 21. mai - 4. juni 2014

For 7. år på rad ønsker vi velkommen til seters for nye sprell!
Inspirert av de europeiske idéer, Frihet, likhet og brorskap som førte til etableringen av vår Grunnlov i 1814, har vi har i år valgt Frihet og Brorskap i Samklang som en overhengende idé for årets Setersprell.

Gjennom ord og toner markerer vi dette og setter ekstra lys på minoriteter og folkegrupper i vårt eget land. Setersprellenes målsetting har fra starten i 2008, vært å inkludere mennesker med spesielle behov både som publikum og som aktive utøvere. I år gjør vi dette med en stor felleskonsert med beboere fra forskjellige bofellesskap lokalt og regionalt. Beboere og medarbeidere fra Hogganvik Landsby i Vindafjord, Sunnhordaland og Helgeseter sitt eget orkester spiller og synger sammen. Orkesteret spiller klassiske komposisjoner og folkemusikk.


 

Helgeseterkoret

Frihet og Brorskap i Samklang

Onsdag 21. mai 2014 kl 12:30-13:30
Åpningsarrangement
Norges Grunnlov 200 år – Helgeseter 60 år. Vi markerer dette med ord og toner. Medvirkende er Helgeseters Kor, instrumentalister og inviterte kunstnere: Geir Botnen klaver, Jarle Solheim skuespiller, Nina Haga bass og Pavel Girunyan, klarinett.
Bilder fra Helgeseters blomstrende 60-årige historie vises i vårt galleri.



Gjermund Larsen Trio

Gjermund Larsen Trio

Lørdag 24. mai 2014 kl 17 NY TID 18:30

Folkemusikk
Gjermund Larsen fele
Andreas Utnem piano/harmonium
Sondre Meisfjord kontrabass

Gjermund Larsen Trio fikk sin ilddåp da Gjermund skrev bestillingsverket ”Brytningstid” til Telemarkfestivalen 2006. Etter å ha mottatt Grappas Debutantpris 2007, ga trioen ut albumet “Ankomst” høsten 2008. Denne utgivelsen ble belønnet med Spellemannspris i kategorien Folkemusikk/Gammeldans 2008. Høsten 2010 ga de ut sitt andre album ”Aurum”, og ble nominert til Spellemann i kategoriene Folkemusikk/Gammeldans og Populærmusikk. Mars 2013 kom deres tredje album, ”Reise”. All musikken trioen spiller er komponert av Gjermund.

Gjermund Larsen fele ble historiens yngste vinner i A-klassen på Landskappleiken 2002. I 2005 fikk han kongepokalen som beste utøver på fele. Han er ofte benyttet som solist for kor og orkestre, og har komponert en rekke bestillingsverk for norske festivaler. Gjermund har mottatt Spellemannprisen fire ganger, og hans tette samarbeid med Trondheimsolistene har blant annet resultert i en Grammy-nominasjon for plata ”In Folk Style”. Nettside

Andreas Utnem piano/harmonium har gitt ut plater med Trygve Seim (ECM), Ole Paus, Bjørn Klagegg og Andrea Bræin Hovig. Andreas er en ettertraktet teaterkomponist, og er til daglig ansatt som musiker i Kirkens Bymisjon i Oslo.

Sondre Meisfjord kontrabass har sin bakgrunn fra jazzlinja i Trondheim, og mottok Spellemannspris i 2002 som medlem av Come Shine. Sondre spiller også med blant andre Kari Bremnes og Åsmund Nordstoga. Nettside

Marjorie og jie

REMEMBERING FUEGO!

Søndag 25. mai 2014 kl 17
Eurytmiforestilling
Marjorie Taliano-Nordås eurytmi, resitasjon
Jie Zhang piano
Biografisk skisse og fortelling fra Barndhom i Basqueland ved eurythmi, bevegelse, dikt og sang. Musikk fra Maurice Ravels "Bolero".

Marjorie og jie

Marjorie

REMEMBERING FUEGO!

Søndag 25. mai 2014 kl 17
Eurytmiforestilling
Marjorie Taliano-Nordås eurytmi, språk og resitasjon
Jie Zhang piano
Biografisk skisse og fortelling fra Barndhom i Basqueland med eurythmi, bevegelse, dikt og sang. Musikk fra Maurice Ravels "Bolero".

MarjorieMarjorie Taliano-Nordås er født i Marokko og vokste opp i Quebec i Canada. Hun bor nå i Norge hvor hun giftet seg i 1987. Hun lærte tidlig å kjenne musikk og dans. Hun tok utdannelse i kunst og spesialiserte seg i klassisk og moderne dans. Har senere danset med profesjonelle grupper og turnerte omkring i Quebec. Der underviste hun og laget i tillegg koreografi for dans.
Etter å ha sett en forestilling på universitet i Quebec ved The London stage group ledet av Marguerite Lundgren, bestemte hun seg for å reise til Europa for å studere eurytmi. I 1985 blir hun ferdig og fortsetter i Goetheanum med Lea van der Pals. Marjorie har vært på scenen med London eurythmy group, 1985-1987 og Oslo ensemble i 1992-2001. Goetheanum Bühne 1989-1991 og var med på flere prosjekter og turnéen som "New World Symphony» av A. Dvorak med Spring Valley i USA, 2005 Canada og Europa. Hun tok flere initiativ sammen med Brigitte Mathissen på lærestevne og 100-årsjubiléet for Rudolf Steiner på Centrum Scenen i 2008 med "Boreas Ensemble" Kvinnestemmer og J.S. Bach.

Jie ZhangMs Jie Zhang regnes som en av de mest lovende solopianister i Norge i dag . Hun har vist sin allsidighet i forestillinger fra Kina i øst til New York i vest, fra Spitsbergen i Arktis nord til Spania og Italia i sør.
Hun har spilt med alle de store symfoniorkestrene i Norge . Hun har vært solist på " Peer Gynt Festival " med Peer Gynt Kammerorkester for et publikum på 3000 (utendørskonsert), med Bergen Filharmoniske Orkester i Grieghallen, med Kristiansand Symfoniorkester , med norsk Kringkastings Symphony Orchestra, med Trondheim Symfoniorkester Orkester, med Donetsk Opera Orchestra og med Griegs klaver Konsert i a-moll med Oslo Symfoniorkester i Oslo Concert Hall ved Constitution Day feiring. Sammen med Norsk fiolinist Catharina Chen hun har gitt en kammermusikk konsert på Philharmonie i Bratislava, Slovakia. Hun har også spilt på en huskonsert for HM Dronning Sonja.

Hun har gitt konserter på Griegs Troldhaugen i Bergen. I Russland, ved Grieg / Tchaikovsky Festival i Klin, i Tchaikovsky Museum, i Armour Chamber i Kreml, i Scriabin Museum, og i Donetsk Opera House i Ukraina. Med Det Norske Kammerorkesterhar hun turnert i Spania, Tyskland og Danmark, og to konsertturneer i Kina med en norsk cellist. Hun har blitt invitert til mange festivaler som den første International Festival of Arts " Zvezdniy " i Shelkove, Moskva, Oslo International Chamber Music Festival, til Stavanger International Chamber Music Festival og til Festspillene Verdensballetten Stars Gala konsert i Ukraina.

Ms Jie Zhang ble født i Shandong-provinsen i Kina. I en alder av fem startet hun å spille piano. Hun flyttet senere til Shanghai der hun studerte med professor CHEN Qing Feng og ble uteksaminert fra High School of Music tilknyttet Shanghai Conservatory med fremragende resultater i 2003.

Rett etter at hun flyttet til Norge og begynte sine studier i Norsk Musikkhøgskolen i Oslo med professor Håvard Gimse. I løpet av 2006-2007 , hun var utvekslingsstudent i Hochschule für Musikk og teater i Hamburg med professor Marian Migdal. Tilbake i Oslo fortsatte hun sine studier , denne gangen hovedsakelig med den berømte pianisten Leif Ove Andsnes som sin eneste student. Hun fullførte sin post graduate studier som solist utøver i 2011.
Fra en svært tidlig alder hun vunnet flere prestisjetunge priser, nasjonale så vel som internasjonale seg som Asian Music Festival "TOYAMA Cup" 2001 Hong Kong, Grieg International Piano Competition i Oslo. I 2010 vant hun, som første utlending, Prinsesse Astrids musikkpris som hennes lærer professor Håvard Gimse vant i 1986, og hun ble deretter invitert til Slottet for et publikum med prinsessen. Hun ble tildelt Eva Knardahl talentpris i 2007 og to ganger har hun blitt tildelt stipend av Conocophillips. Sammen med hennes kammermusikk-kvartett hun vant første premie i Norsk Kammermusikk Competition i 2009 og i 2011.

Nettsiden til Jie Zhang

Plakat - Remembering Fuego Meld deg på arrangementet her
Jostein Sæther

Hvordan blir vi gode hjelpere?

Mandag 26. mai 2014 kl 12:30
Jostein Sæther leder fellessamtale med improvisert lek.

Bildet viser Jostein i aksjon på en eventyr-workshop på Jøssåsen

Hvordan blir vi gode hjelpere?

Mandag 26. mai 2014 kl 12:30

Jostein Sæther leder fellessamtale med improvisert lek.
Vi leker og mimer på veien gjennom ufrihet og frihet, løgn og sannhet pluss ondskapsfullhet og elskverdighet og samtaler om hvordan vi kan bli medarbeidere i livet slik som det norske folkeeventyret "Askeladden og de gode hjelperne" forteller om.
Jostein Sæther
Jostein Sæther, f. 1954 i Sunndal, Møre og Romsdal. Er utdannet steinerskolelærer og arbeidet på 1970-tallet tre år som helsepedagog på Rostadheimen på Garnes. Han bodde i Järna, Sverige i 21 år og reiste rundt i alle nordiske land kunstlærer, maler, fargesetter og designer for utstillinger og messer. Siden 1998 har han bodd i Tyskland der han har arbeidet som spirituell forsker, veileder og forfatter av bøker om antroposofi, meditasjon og reinkarnasjonsforskning. Siden 2008 har han i tillegg hatt blogger på internett.
Nettside Blogg

Meld deg på arrangementet her
Go´foten

Go´foten fra Bergen Internasjonale Folkedansgruppe

Tirsdag 27. mai 2014 kl 12:30
Go`foten fra Bergen Internasjonale Folkedansklubb vil ta publikum med på en rundreise med musikk og dans fra ulike land.

Go´foten folkedansdansegruppe

Go´foten fra Bergen Internasjonale Folkedansgruppe

Tirsdag 27. mai 2014 kl 12:30
Go`foten fra Bergen Internasjonale Folkedansklubb vil ta publikum med på en rundreise med musikk og dans fra ulike land, særlig fra Hellas, Albania, Russland, Tyrkia, Bulgaria og Romania (fra Balkanområdet). De vil vise også drakter fra ulike land og vil etterhvert invitere publikum til å være med på noen enkle rekke og ringdanser.

Meld deg på arrangementet her
magikusnorsk-270

Sirkus Magikus

Onsdag 28. mai kl 12:30 og 13:30
Figurteater med TeaterAtelieret (Boris Rodriguez Hauck og Nina Haga). Forestillingen er skapt spesielt for de minste, men passer for barn i alle aldre.

Sirkus Magikus

Sirkus Magikus

Onsdag 28. mai kl 12:30 og 13:30
Figurteater med TeaterAtelieret (Boris Rodriguez Hauck og Nina Haga). Forestillingen er skapt spesielt for de minste, men passer for barn i alle aldre.

Boris R. Hauck begynte 1983 som dukkespelar i Tyskland. Flytta til Bergsdalen i 2002. Han driv med musikk, teater, dans og sirkus. Sirkusdirektør i Sirkus Hoppla. Musiker i Hoymole Trio og Asfalt Strings. Skaper teater for vaksne og barn. Reiser som kunstnar mellom Norge, Tyskland, Spania og sist Mexico.

Nina Haga vaks opp i Bergsdalen og overtok garden ho vaks opp på i 2002. Dreiv garden som økologisk kulturgård i 8 år. Ho flytta til Bergen i 2010 og utdannar seg no til kunstterapeut. Har vore musikar i Sirkus Hoppla og har laga scenografi til mange av Teateratelieret sin produksjonar.

Meld deg på arrangementet her
Høymole Orchestra

Visekafé med Høymole Orchestra

Torsdag 29. mai 2014 kl 17-18:30
Morgonrød på Hamlagrø
Moderne folkemusikk med:
Nina Haga, Alejandro Huidobro og Boris R. Hauck.

Kaffi og kaker i pausen.

Høymole Orchestra

Visekafé med Høymole Orchestra

Torsdag 29. mai 2014 kl 17-18:30

Morgonrød på Hamlagrø

Moderne folkemusikk med:
Nina Haga: Trekkspel
Alejandro Huidobro: Perkusjon, gitar
Boris R. Hauck: Fiolin, klarinett

Kaffi og kaker i pausen.

Høymole Orchestra sine moderne folkemusikalske komposisjonar er inspirert av norsk natur og landskap. Komponisten, Boris R. Hauck, er særleg inspirert av den høgtliggande fjellbygda Bergsdalen. Den gamle hovudvegen frå Bergen til Voss gjekk gjennom Bergsdalen og over Hamlagrø. I tillegg til bønder, kyr og sauer vert det fortalt at det fanst både nisser, huldrer og troll der.

Historiane, som er lette, humoristiske og underhaldande, vert fortalt på bergsdalsknorsk med tysk tonefall. Musikken spelast i dur og moll, med kjensle, drive og speleglede. Det særeigne med denne musikken er den norske urklangen blanda med ein nyanse av noko austeuropeisk.

Kjennarar og beundrarar av Bergsdalen og liknande smådalar i Noreg, så vel som alle som set pris på natur og forteljingar, bør ikkje gå glipp av denne konserten.

Musikarar
Nina Haga vaks opp i Bergsdalen og overtok garden ho vaks opp på i 2002. Ho dreiv garden som økologisk kulturgard i 8 år. I 2010 flytta ho til Bergen og utdannar seg no til kunstterapeut. Ho har vore musikar i Sirkus Hoppla og har laga scenografi til mange av Teateratelieret sin produksjonar.

Alejandro Huidobro flytta frå Mexico til Bergen i 2001. Han har masteroppgåve i folkemusikk ved Universitetet i Bergen. Huidobro er spesialist i ulike gitartypar og perkusjonsinstrument. Han speler i fleire ulike musikkgrupper i Bergen, blant anna i salsabandet Mariachi Orkester og søramerikanske folkemusikkgrupper.

Boris R. Hauck flytta til Bergsdalen i 2002. Han har komponert dei fleste av songane i Høymole Orchestra. Han driv med musikk, teater, dans og sirkus. I Tyskland spelte han Morgonrød på Hamlagrø konsert med stor suksess og glede. I Bergen har han starta Asfaltstrings som spelar Django-swing, og i Tyskland Odessa Blue, som spelar klezmermusikk, i tillegg til fleire tangoband.

Meld deg på arrangementet her
Jonas Langeby - et lite stykke Norge

Jonas Langeby - et lite stykke Norge

Fredag 30. mai 2014 kl 12:30
Pianokonsert. En hyllest til Lars Hertervig og hans landskapsmaleri vil utgjøre hovedtemaet i konserten.

Jonas Langeby - et lite stykke Norge

Jonas Langeby - et lite stykke Norge

Fredag 30. mai 2014 kl 12:30
Pianokonsert
Allerede 17 år gammel sang Jonas Langeby (f. 1970) med kjente artister som Dumdum Boys på platen «Rock Train» - den første statlige Aidskampanjen i Norge. Gjennom hele 90-tallet og fram til disse dager har Jonas Langeby vært musikalsk leder i nasjonale TV-show, framført over 3500 konserter i Norge og Europa og den siste tiden etablert seg som låtskriver i sammen med mediekomponist Vess Ray. Denne låtskriverduoen som heter RayLan har utgitt julesangene «Longing for Christmas» og «Happy New Year» som har festet seg i det vanskelig tilgjengelige julemusikkmarkedet. Låta «Check» som handler om psykiske utfordringer, blir brukt som undervisningsmateriale i opplæring av psykoterapeuter.

I tillegg til 5-årig lærerutdannelse har Jonas Langeby en mastergrad i musikkpedagogikk fra Griegakademiet i Bergen. Til daglig underviser han i grunnskolen og veileder musikkstudenter fra Griegakademiet. I 2013 ble Jonas Langeby invitert til Boston for å fremføre sin egenkomponerte pianokonsert «et lite stykke Norge» for det kjente flygelmerket Steinway & Sons. Solokonserten «et lite stykke Norge», som er en hyllest til Lars Hertervig og hans landskapsmaleri vil utgjøre hovedtemaet i konserten på Helgeseter, og sammen med motiver fra andre verk vil Jonas Langeby prøve å skape en god stemning rundt Grunnlovsjubileet og Helgeseterjubileet.

Meld deg på arrangementet her
magikusnorsk-270

Orkesterseminar med Hogganvik og Helgeseter orkester

Mandag 2. juni og Tirsdag 3. juni 2014 kl 10-14:30
Orkesterne fra Hogganvik og Helgeseter kommer sammen for å bli samspilt før konserten onsdag 4. juni.

Sirkus Magikus

Orkesterseminar m Hogganvik og helgeseter orkester

Mandag 2. juni og Tirsdag 3. juni 2014 kl 10-14:30
Beboere og medarbeidere fra Hogganvik Landsby og Helgeseter finner tonen i lunden den grønne. De har øvet på hver sin kant og nå skal vi spille oss sammen, finne tonen og glede publikum og hverandre med en flott konsert.

Klassisk konsert

Frihet og Brorskap i Samklang

Onsdag 4. juni 2014 kl 12:30

Avslutningskonsert

Beboere og medarbeidere fra Hogganvik Landsby og Helgeseter spiller og synger sammen i orkester.
På denne konserten er publikum invitert til å spille og synge med på noen av musikkstykkene.

Klassisk konsert

Frihet og Brorskap i Samklang

Onsdag 4. juni 2014 kl 12:30

Avslutningskonsert

Beboere og medarbeidere fra Hogganvik Landsby i Vindafjord, Sunnhordaland under ledelse av Monica Nicolaisdatter Haugan og Helgeseter sitt eget orkester under ledelse av Marit Karaśkiewicz, Henrik Dybwad Brochmann og Ursula Schmitt Helland, spiller og synger sammen. Orkesteret spiller klassiske komposisjoner og folkemusikk. Nå skal dette samarbeidsprosjektet slå ut i full blomst.

Vi håper at dette kunstneriske initiativet kan strekke seg inn i fremtiden og inkludere flere bofellesskap.
På denne konserten er publikum invitert til å spille og synge med på noen av musikkstykkene.

Monica Nicolaisdatter Haugan sin nylig utgitte bok Sirkelsang blir å få kjøpt under Setersprellene. Les mer om boken her.

Meld deg på arrangementet her

Praktisk informasjon

Til påmeldingsskjema
Setersprell programfolder 2014

Setersprell er støttet av:




Logo Bergen Kommune

Helgeseter Vennelag
og privat giver.



Setersprell-logo