Skip to main content

Peer for alle 2009!

Publisert: | Candy Bierman | Peer for alle
Endret: 22. februar 2024

peer2009-6415-700

Hva kan jeg fortelle om vår reise til Gålå? Vi var en gruppe på 19 skuespillere som reiste fra Helgeseter til Gålå for å delta på Nordisk Allkunstverk sommermøte, Peer for Alle.


Noen reiste over fjellet forbi Gol, noen tok nattoget til Oslo og videre, mens andre kjørte i Helgeseters minibuss med kostymene, et skipsror og en 7 meter høy mast! Forventninger var det mange av - hvor skulle vi bo, ville vi bli heldig med været? Hvordan ville vår lille scene, Norgeskysten passe inn på det hele? Hvem var disse menneskene som våget å organisere et så enormt prosjekt? Med 400 deltakere fra 7 land som snakket minst like mange språk?

Hele sommermøtet var en fornøyelse. Stedet var vakkert, scenen ved Gålåvatnet bak og fjellene rundt var dramatisk, lyset skiftende og stemningsfullt. Anitras telt hvor vi inntok måltidene og samlet oss til underholding om kveldene var pyntet med silke og smykker. Organiseringen var grundig i forhold til dagsrytme og aktiviteter, og folk viste stor toleranse og forståelse når planene måtte forandres. Regissøren Inger Lise Oelrich med sin positive og åpne tilstedeværelse, omfavnet og geleidet alle våre innøvde scener og satt de sammen til et stykke som vi alle var stolte over. Malte Winje og de andre musikerne passet på at de nykomponerte sangene ble en del av oss. Klovnene Zaldo og Deliz, ga oss latterfulle øyeblikk gjennom dagen – i små scener om morgenen og ellers på tunet i løpet av hver dag. Dag Balavoine og hele hans team satt en avslappet men arbeidsom stemning til hele uken. Deltakere opplevde å være sammen på en helt annen måte en hjemme.

Men mest spesielt for meg og kanskje enda mer i etterkant, var å oppleve det store menneskemøtet. Fra så mange virksomheter, byer, og land med alle våre forskjellige språk, evner, særheter, spesialiteter og kvaliteter – opplevde jeg, kanskje for første gang så sterkt, at alle grenser og skiller var hvisket ut. Vi var jo der alle, sammen, 400 av oss, i ett og mot en ting, i felleskap – å spille det vi alle hadde tatt med oss - Peer Gynt. Og jeg spør – hvor var jeg som meg selv? Kan et svar være: da jeg var blant mine venner og kolleger fra Helgeseter på veien mot en stor begivenhet som vi delte med så mange.

 

Bilder fra Gålå 2009: