Skip to main content

Gården

Her er det plass både til ku, sau, hest, gris & høns; til 13 arbeidstakere & 7 medarbeidere; til 67 dekar med dyrket jord; til beiter og skog; og til alle plantene, fugler og insekter som beliver stedet.

Her kommer ulike behov, tider og områder sammen.

Vi produserer fôr til dyrene våre. Om sommeren lukter det nyslått gress, tørket høy og svette når vi raker, hesjer og lager siloballer. På vinterstid lukter det syrlig silo når vi går gjennom fjøset der dyrene gumler i seg sommerens skatter. 

Vi steller med dyrene våre og får komme tett på dem. Det fôres, børstes, flyttes, rengjøres, og ikke minst klappes på alle sammen. Store og små, rene og skitne, rolige og flaksete dyr.

Dyrene gir oss melk, ull, egg, kjøtt og mye glede. Melken leverer vi til husene. Kjøkkenet og bakeriet bruker melk og egg i mat og bakst, og kjøttet inngår i middagsretter og festmåltider. Gleden får alle beboerne og medarbeiderne ta del i som tar seg tid når de går forbi beiter, luftegård og fjøs. Og noen får ekstra mye glede og også mestringsfølelse når de rir på tur med hestene våre. Da vinkes og ropes det gjerne av stolthet til naboer og turgående!

Avfall blir det med all aktivitet rundtom på tunet og vi på gården tar oss av kompost og annen kildesortering.

På vinteren lager vi ved, så deilig ovnsvarme fyller hus og kropp når det ute er kaldt og vått.

Også veiene i tunet vedlikeholder vi og hjelper med brøyting og strøing når snøen kommer.

Det kan bli bråkete når traktorer og maskiner er i gang, på markene eller vedplassen. Og så liker vi selv å være litt bråkete iblant! Men så finner vi igjen roen i sola på markene, kanskje med en høne på fanget.

Regntøy må vi ha i Bergen! Oransje lyser det ut i de gråe dagene. Arbeidet må gjøres, - uansett vær. Da er det godt å samles til lunsj og kaffe inne i varme, vakre Drengestuen.

Gården driftes etter biodynamiske prinsipper. Vi tar vare på naturens egne prosesser og mangfold, og jobber for at gården vår kan være en selvstendig og bærekraftig enhet.

Gårdsgruppen deltar også på kulturarrangement på tunet, på kor, skuespill, fester og samlinger.

En romslig arbeidsplass som gir varierte oppgaver til en munter gjeng av gårdsdrenger & -budeier.

Du kan besøke oss når vi arrangerer Åpen Økologisk Gård om høsten, eller kjenne gårdslukten på Helgeseters markeder vår og vinter!


Litt om Gården på Helgeseter

  • Dyrkbar mark

    67 dekar

  • Arbeidstakere

    13

  • Medarbeidere

    7