Skip to main content

Jul på Helgeseter 2007

Publisert: | Terje Erlandsen | årstidsarrangement
Endret: 11. november 2023

Et lite bilde

Julen er en stor høytid for de fleste av oss. Helgeseter har rike tradisjoner for å gjøre denne til en høytid som kan minne om et høyfjellshotell eller kursted i alpene på 30 tallet for bemidlede mennesker.


Hovedhuset troner majestetisk med sin klassiske eleganse, spisesal, hall, kjøkken og bibliotek. Bordet i spisesalen er dekket med engelsk porselen, nypusset sølv, vakre kandelabere, alt plassert med sikker hånd på duker av damask og lin. Et gedigent juletre med levende lys i hallen, skåler med nøtter og frukt, samt diskret håndlaget julepynt i riktig mengde på rett sted.

Beboere og medarbeidere samles i hallen og stillheten senker seg. Kveldens trio synger en trestemt julesang. Lyden av gongongen klinger gjennom rommet og alle inntar i ordnet rekkefølge sine plasser i spisesalen. Et fantastisk julemåltid spises i rolige former og når alle er vel forsynte, samles vi i en nesten mørklagt hall. Juleevangeliet leses og videre synges Marias vuggesang og lysene på juletreet tennes. Nå kan festen begynne! Vi synger julesanger til sprø og klimprende cembalotoner og julepresanger åpnes. For mange er dette kveldens høydepunkt, enten gleden er gavens innhold eller over selve det å pakke opp. Deretter serveres kaffe og kaker. Flere julesanger synges og til slutt rundes kvelden av ved at alle samles rundt juletreet og synger "deilig er jorden".

En slik kveld krever en del forberedelse og planlegging for at den skal bli en positiv opplevelse for alle. Det er mange detaljer som skal på plass. Alt fra pynt, borddekking og mat til plassering, bordkort og plan for kvelden. Det kan høres rart ut men det er ingen ting som er mer ødeleggende for høytidsstemningensom "små glemte detaljer" som bord uten høyde for rullestoler, uklar fordeling av ansvar og oppgaver, eller dårlig timing slik at maten blir kald, alternativt branntilløp i juletreet. Det snakkes fortsatt om det året det ikke ble kaffe til kakene fordi noen mente det ville forstyrre nattesøvnen til beboere. Det er mye som kan gå galt, men det meste av dette elimineres med god planlegging.

Oppgaven med å koordinere alt dette ivaretaes av "verten" på julaften som de siste årene har vært undertegnede. Vi pleier å innkalle til møte i forkant av julen. Alle som skal arbeide julaften er velkommen, men minst en medarbeider fra hvert hus og "kokken" har møteplikt. Vi går da gjennom planen for kvelden og alle kommer med sine spørsmål og innspill. Videre fordeles oppgaver som for eksempel lesing av juleevangeliet, utdeling av presanger, oppvask, rydding, brannansvar, musikk med mer. Bordplassering er også et tema. Alle har fast plass med bordkort. Beboere bør sitte sammen med andre beboere som de trives med. Ellers kan det fort bli utrivelig. Rullestolbrukere må ha bord med tilpasset høyde og rekkefølge under bordsetning er også viktig når spisesalen har en bredde på 4. meter. Når vi som skal være til stede på julaften går gjennom alt i felleskap gies det rom for å oppleve høytid. Alle vet hva som skjer, når det skjer og utfører sine oppgaver på rett måte til rett tid.

Det er mange detaljer og oppgaver men også mange fantastisk dyktige medarbeidere som legger sjel og ære i arbeidet rundt det store fellesprosjektet som julen er. Jeg vil med dette takke vaskeri og arbeidsvirksomhet for vakker dekking og pynt, kjøkken for nydelig mat og alle medarbeidere for deres bidrag som hvert år er med på å gjøre julen på Helgeseter vakker, givende og stemningsfull.