Skip to main content

Dag Knudsen 25.12.1952 - 5.12.2014

Publisert: | Marit Karaśkiewicz | Minneord
Endret: 13. juli 2023
dag knudsen kvarven 899
Dag Kundsen på Kvarven, november 2012. Foto: Frode Hølleland

 5. desember 2014 gikk vår kjære medarbeider DAG KNUDSEN over himmelbroen. Han ble 62 år gammel.


Dag kom til Helgeseter i 1993. Da var han 41 år og allerede en anerkjent kunstner. Han var utdannet fra Norsk Kunsthandverks-skule, Voss i 1985 og fra Statens Håndverk og Kunstindustriskole, Oslo i 1990. Som gullsmed fordypet seg i de store tema: Skapelsen, Kjærligheten og Naturen. Med sin skaperevne og beherskelse av sitt fag tryllet han frem de vidunderligste smykker, vaser og skrin. Hans kunstneriske arbeid utstråler en utrolig «letthet» og han åpnet for nye dimensjoner innen gullsmedkunsten. Han ga sine kunstgjenstander personlighet. Det var nok de mange menneskemøter han hadde som inspirerte ham her. Derfor har og alle hans kunstgjenstander fått fødselsdato.

Dag var en av de første som stilte ut i det nyåpnede Galleri Helgeseter i 2002 og vi ble fasinert og begeistret over hans eventyrlige gullsmedarbeid.

Dag hadde allerede i fra 1991 deltatt med sine arbeid på flere veletablerte gallerier og faste utstillinger: «Tendenser 91» Galleri F15, Moss 1991, «Gestaltendes Handwerk» i Munchen 1992, Landsdels-utstillingen, Kristiansand og Risør 1992, «Ringer» Format, Oslo 1993, «Korpus» Vestlandske Kunstindustrimuseum, Bergen 1994, «Armringer» Kunstnerforbundet, Oslo 1994.

I en av anmeldelsene av hans arbeid står det: «Dag Knudsens vase i kobber er nesten immateriell i sine skarpt avtegnede kanter og sin vakre og disiplinerte vingede form og nydelige bearbeidede overflate.» Hans arbeid er også kjøpt inn av Norsk Kulturråd.

På Helgeseter begynte han som sommervikar og i årenes løp var han ansatt på lysverkstedet, som nattevakt og han var medarbeider i de fleste boliger. Gården var hans arbeidsplass i de senere år og han var medarbeider i den nystartede ungdomsgruppen. Dag hadde en nær og fin kontakt med mange av våre beboere, ikke minst i arbeidet med jorden. Under turer i områdene rundt Helgeseter oppstod det gode og nære bånd mellom ham og den enkelte.

Når han hadde anledning streifet Dag gjerne omkring i den frie natur og han plukket og samlet både urter, bær, nyper mm, som han og Hildegun saftet, syltet, tørket og lagde de herligste retter av. Jeg traff ham en gang i et nypekratt, helt uventet. Der dukket han plutselig opp , med sitt lange rødgylne hår, klare blå øyne og naturfargede klær og gikk fullstendig i et med de grønne blader og de flammende nyper. Et syn for guder! En virkelig venn og beundrer av naturen.

Dag var en stille og innadvendt person, stillferdig og beskjeden på egne vegne. Han brukte ikke de store ord, men var helt tilstede i «nuet» med de han møtte. De siste årene var tunge for Dag, da han ble rammet av sykdom. Så lenge han kunne klare sitt arbeid og godt støttet av gode kollegaer, ble han på Helgeseter. Hans arbeidsdag her varte i 21 år.

Omhyllet av kjærlighet og omsorg fra sin elskede Hildegun og sine fire skjønne døtre Iselin, Sunniva, Alva og Mathilde, avsluttet Dag sin «kunstneriske» livsvandring.

Vi takker Dag for gode stunder og samtaler og lyser FRED over hans minne.

10. januar 2016 åpnet en kunstustilling med Dags vakre arbeid i Cafe Sting, Valbergjet 3 i Stavanger. Flere av oss vil nok ta turen ned og på nytt «møte» Dag i hans kunst. Utstillingen står fram til 6. mars 2016

Marit Karaśkiewicz