Skip to main content

Setersprell-program 2016

Publisert: | Frode Hølleland | Setersprell
Endret: 25. mai 2023

I fjor var vårt hovedtemaet Fred og samarbeid. I år opplever vi et Europa i endring. Folkeretten utfordres, EU sitt liberale og inkluderende verdifundament vakler, og hjemme i Norge utformes en ny politikk for å møte strømmen av flyktninger som kun drømmer om et liv i fred. I festivalens niende år, har vi valgt å bygge videre på fredstemaet. I år er det DRØMMEN OM FRED som er vårt hovedtema.


Derfor har vi samlet syriske musikere på flukt fra krig og forfølgelse, til krysskulturelle møter med norske musikere, på Helgeseter. Vi har fortsatt fokus på musikalsk bredde, og at Setersprell-festivalen skal være en møteplass hvor både besøkende, og medvirkende kan knytte kontakter seg imellom. En god mulighet får festivaldeltakerne på årets vårmarked som avslutter med en heidundrandes låvedans.
Idéen bak festivalen, er å være en inspirasjon i hverdagen til mennesker med spesielle behov, inkludert deres pårørende, venner, og medarbeidere.
Festivalutstiller i år er Terje Nygård, som bor på Helgeseter. Teatertigrene, en gruppe skuespillere med spesielle behov, kommer til festivalen, og et smarbeidsprosjekt mellom Stjernekoret (tidligere Årstadkoret) og Helgeseter Kor, avslutter årets Setersprell.
Alle arrangementer er åpen for et allment publikum så langt plassen rekker.

 

 

Drømmen om fred

Setersprell, Helgeseter sine egne festspill 25. mai – 8. juni 2016

Onsdag 25. mai
12:30

Åpningforestilling med utstillingåpning

Åpningsforestilling med Helgeseter kor, eurytmi og musikalske overraskelser.

setersprellopning 2014 800@1x

PARADIS TRIOEurytmi med Paradis Trio: Anna-Greta Skrede, Håvard Smit og Gabriela Schneider, Piano: Ljubov Österberg

Åpning av fotoutstillingen: terje m fotografier1b 400Terjes verden
Terje Nygård er årets festivalkunstner. Terje har bodd største delen av sitt liv på Helgeseter, og har de siste par årene brukt fotografi som redskap til å formidle deler av sin verden. Hans bilder viser en impulsiv fotograf som makter å fange korte og forunderlige øyeblikk. Her er det dagboksfotografier som løfter et kakestykke eller et speilegg til nye høyder, og vakre landskapsbilder som overrasker. Om det er traktoren i skogen, portretter, eller damen med dobbelhunden, så fornemmer vi en fotograf med glimt i øyet. Setersprellene er stolte over å presentere Terjes sin første separatutstilling. "Terjes verden" kan oppleves frem til 25. juni 2016.
Åpningstider i Galleri Helgeseter, er man-fred 9-15.


Torsdag 26. mai
17:00-19:30

Sommermarked

Salgsboder med varer fra verkstedene, matservering, aktiviteter for barn, mm
Dukketeater: Kaspar På Eventyr.

(stenger 19.30)

Overskuddet støtter Blagoe Delo, et arbeidstilbud til funksjonshemmede voksne i Russland. http://sosialterapi.no/blagoe-delo-ekaterinburg-i-russland/

Torsdag 26. mai
19:30- 20:30

Låvedans med Greenland Whalefishers

greenland whalefishers web 800
Låvedans med Greenland Whalefishers kl 19:30- 20:30

Greenland Whalefishers har med skiftende besetninger holdt koken i over 22 år. Med base i Bergen er de velkjent for mange etter 9 plateutgivelser og en haug med konserter. Med solide røtter i irsk folkemusikk, ispedd en god dose rock, har de opparbeidet en lojal og dedikert fanbase rundt om i Europa, og i Japan. Setersprellkomiteen ønsket i år en låvedans med trøkk som del av sommermarkedet. Trøkk garanteres, så det er bare å ta med danseskoene. Dette kan bli svett.


Fredag 27. mai
18:00

Joachim Carr

Klaverkonsert

Joachim Carr

Joachim Carr (f. 1988) i Bergen, tok sine første pianotimer i en alder av 8 år. Han studerte ved Barratt Dues Musikkinstitutt i Oslo med prof. Jiri Hlinka. I 2011 flyttet han til Berlin og avsluttet sommeren 2013 sin Bachelorgrad ved Hochschule für Musik "Hanns Eisler" Berlin med høyest mulige karakter. På nåværende tidspunkt er han i gang med sin Mastergrad ved samme skole under veiledning av prof. Eldar Nebolsin. Viktige impulser fikk han tidlig fra pianistene Jan Henrik Kayser og Håvard Gimse, og har de senere årene deltatt på mesterklasser med blant andre Leif Ove Andsnes, Einar Steen-Nøkleberg, Menahem Pressler, Bernd Goetzke og Christopher Elton.


Les mer/mindre
...

Siden han vant 1.pris i Ungdommens Pianomesterskap som 13-årring har han vunnet en rekke internasjonale priser, deriblant 1.pris, publikumsprisen og Bergen filharmoniske orkesters spesialpris ved den 14. Internasjonale Edvard Grieg Pianokonkurranse i Bergen, 2014. Han har tidligere blitt tildelt 2.pris i Prinsesse Astrids Musikkpris, som for første gang ble arrangert nordisk, i 2010. I den prestisjetunge konkurransen "25. Concours Clara Haskil 2013" i Vevey i Sveits, mottok han "Coup de coeur"-prisen. Med sin pianotrio,Trio Korngold vant han den internasjonale "Boris Pergamenschikow"-prisen for kammermusikk i Berlin, november 2013. I tillegg vant han sammen med sin fiolinpartner Diana Tishchenko 1.pris i den 10. Concours International Musique de Chambre i Lyon, Frankrike, 2014. 

Han er en aktiv kammermusiker og har bl.a. medvirket på Festspillene i Bergen, Oslo Kammermusikkfestival, Hardanger Musikkfest, Cully Classique (Sveits), Podium Festival Esslingen, Klavierfestival Ruhr, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern og Salzburger Kammermusik Festival, i samspill med musikere som Arve Tellefsen, Martin Fröst, Håvard Gimse, Øystein Baadsvik, Jakob Kullberg og Henri Demarquette.

Kammermusikk- og soloopptredener har ført ham til konsertsaler som Oslo konserthus, Grieghallen, Wigmore Hall, Berliner Philharmonie og Konzerthaus Berlin.

Som solist har han blant annet opptrådt med Trondheim Symfoniorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Lithuanian State Symphony Orchestra og Barratt Due Symfoniorkester og samarbeidet med dirigenter som Alexander Vedernikov, Gintaras  Rinkevicous og Miguel Harth-Bedoya. Etter fremførelsen av den norske komponisten Halfdan Cleve’s Klaverkonsert nr. 4 i Vilnius i 2009, skrev Kulturspeilet: ” (Han) har den utrolige evnen å spille slik at vi nesten opplever hver enkelt tone klinkende klar”.

Hans Debut-CD med verker av Schumann, Brahms og Berg kom ut på det svetsiske label Claves i desember 2014. http://www.claves.ch/collections/piano/products/cd-1416

Presseinformasjon (med lytteeksempler): https://epk.theorchard.com/en/epk/presskit/published/6460


Søndag 29. mai
17:00

Viltert i Ville Vesten

teatertigrene 200

- et mysterium av Teatertigrene


«Varmen er uutholdelig, men hva gjør man når man ikke har penger til drikke?
Det blir begått et mystisk bankran, men hvem er den skyldige?
Det blir viltert i ville vesten!»


Les mer/mindre
...


Teatertigrene startet opp i 2013, da som et teatertilbud, fra Bergen Kommune, for mennesker med utviklingshemming. Det har etterhvert blitt en fast gruppe på 9 skuespillere. De øver hver tirsdag på Vitalitetssenteret på Møhlenpris.
I begynnelsen improviserte de frem små historier, så utviklet det seg til forestillinger. Våren 2015 spilte de forestillingen «Skipet» på Ny-Krohnborg kultursal. Høsten 2015 spilte de «Helt kongelig» både i Fana kulturhus og i kultursalen på Vannkanten. Siden høsten 2015 har Margareth Hosøy og Torunn Fisketjøn vært instruktører for Teatertigrene, de har begge lang erfaring både som skuespillere og instruktører. I vår er det «Viltert i Ville Vesten» som står for tur.
Det er en forestilling satt i det ville vesten, Texas. Varmen er sløvende, så sløvende at en skulle tro at intet kunne skje. Men så begås det et mystisk bankran. Hvem som står bak bankranet er det byens sheriff og assistent som skal finne ut. Kan det være Salonens innehaver, eller de fine frøknene, eller er det kanskje banksjefen selv?

Regi: Margareth Hosøy og Torunn Fisketjøn.


Mandag 30. mai
12:30

Frank Aarebrot

Frank Aarebrot

Et perspektiv på Norge, og Europas håndtering av mennesker på flukt.
Med kunstneriske innslag.
Frank Aarebrot er statsviter og professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen. Han er for de fleste kjent som valgekspert, politisk kommentator, og er en svært populær foredragsholder. Aarebrot har forsket på demokratisering og europeisk integrasjon, og under Setersprellene har han lovet å dele sine refleksjoner med oss.


 

Onsdag 1. juni
18:00

Fredskonsert

Artister fra Syria

Et møte mellom norske og syriske musikere ledet av Martin Vinje piano.
Manar Alhashemi gitar (Syria)
Mohammed Nazar
sang (Syria/Irak)
Johanne Mjøs hardingfele
Hans Christian Dalgaard perkusjon/gitar


Torsdag 2. juni
17:00 - 19:00
Påmelding: Five Fems

Dans & Kafé med FIVE FEMS

Five Fems. Foto: Olav Skarstein

Five Fems. Foto: Olav Skarstein

Odd Eikenes: Tenorsaksofon, gitar, vocal (tidlegare flykaptein, busett på Sandane)
Odin Døssland: Trompet, flygelhorn, fiolin, ukulele, vocal (tidlegare lærar, busett i Bergen)
Geir Kittang: El-piano (lege busett i Førde)
Dag Kittang: Bassgitar (arkitekt-professor busett i Trondheim)
Olav Reiakvam: Slagverk (fotograf, busett i Førde).

Bandet starta på Sandane i 1967, der alle medlemmene gjekk på Firda Gymnas, og spelte på dei fleste ungdomshus og samfunshus i Nordfjord og Sunnfjord på seint sekstital og tidleg syttital. Bandet har altså spelt saman i snart 50 år, og kan dermed samamliknast med Rolling Stones! Bandet speler allsidig dansemusikk, basert på pop, rock, jazz, tango og gammaldans, og presenterer m.a. låtar frå reportuaret til Herb Alpert, Cornelis Vreesvik, Povel Ramel, Erik Bye, Stan Getz, Terje Nilsen, Beatles, Sven Nyhus o.s.v.

Matservering i pausen.


Fredag 3. juni
12:30

Bøen/Fiskaaen Duo

boen fiskaaen duo400 Knut Magnus Bøen fløyte
Hallgeir Fiskaaen gitar
Bøen/Fiskaaen Duo tok til å spele saman då dei båe tvo gjekk siste året på Master Utøvande på Griegakademiet i 2009, og sidan den tid er dei blitt ein av fløyte og gitarduoane i Noreg med lengst fartstid med over eit tresiffra antal konsertar for kommunar, fylkeskommunen, Den kulturelle spaserstokken/skulesekken pluss eigne konsertar.
I tillegg til å spele saman, held dei eigne konsertar i inn- og utland. Dei jobbar óg som lektorar i kulturskulen. Duoen har spelt musikk frå Latin-Amerika, frå Aust-Europa, i tillegg til å spele meir tradisjonelt klassisk repertoar.


Program:

Franz Schubert (1797-1821)
Sonata Arpeggione

I Allegro Moderato
II Adagio


 

Miroslav Tadić (1959)
Four Macedonian Pieces

Zajdi, Zajdi
II Pajdusjka
III Jovka Kumankova
IV Gajdarsko oro

Astor Piazzolla (1921-1992):
Cuatro Estaciones Porteñas (Dei fire årstidene i Buenos Aires)

I Verano Porteño(sumar)
II Otoño Porteño(haust)
III Invierno Porteño(vinter)
IV Primavera Porteña(vår)


Mandag 6. juni
12:30

Sufi-historier og andre fortellinger fra et levd liv

Arnvid Aakre

Arnvid Aakre & Geir Legreid: Sufi-historier og dialog ispedd musikalske innslag

Arnvid Aakre arbeider som miljøarbeider på Helgeseter, men er også kjent som kunstner med en rekke separatutstillinger, bla på Galleri Helgeseter. Han har lang fartstid fra det antroposofiske miljøet i Norge, men bodde og arbeidet mange år i Egypt. Der fant han kjærligheten, og ble viet etter islamske tradisjoner. Arnvid har et stort nettverk og mange bekjentskaper i det muslimske miljøet i Norge og Egypt. I samtale med Geir Legreid vil han dele sine opplevelser med oss.


Tirsdag 7. juni
14:00

Ad Infinitum

Ad Infinitum

Eurytmi-forestilling

Med et felles ønske om å improvisere musikk, og en felles pasjon for samtidsmusikken ble ensemblet Ad Infinitum opprettet i 2015.

Laura Marie Rueslåtten håndklokker
Anna de Millas stemme, eurytmi
Jakob Eri Myhre trompet
Anne Weidner eurytmi

Ensemblet vil utforske nye veier innenfor musikk- og bevegelseopplevelser. Ad Infinitum's ønske er å skape i øyeblikket. Der hvor ingenting er fastlagt eller bestemt og alt er mulig! Utøvere og tilskuere skaper en konsentrert stemning hvor vi opplever en felles åpenhet, et lytterom og sansing for det som lever i musikken og i poesien.


Onsdag 8. juni
18:30

Drømmen om fred

Stjernekoret

Stjernekoret.-

Kjente og kjære viser. Sanger fra musikal og film
Stjernekoret (tidligere Årstadkoret) og Helgeseter kor avslutter årets Setersprell.
Stjernekoret ledet av Åsne Søreide og Marianne Lindtner i samarbeid med Helgeseter kor v/Marit Karaśkiewicz.
Helgeseter Kor

Arkivfoto: Helgeseter Kor fra Setersprell 2014. Foto: Frode Hølleland


Praktisk informasjon


Setersprell programfolder 2016

Setersprell er støttet av:


GC-Rieberfondene Logo Bergen Kommune

Helgeseter Vennelag
og
Fondet for Fremtid og Utvikling.


Setersprell-logo