Festspillene på Helgeseter

Setersprell 23. mai-6. juni 2012

For 5 år på rad arrangerer Helgeseter egne festspill. Det blir et variert program med 9 forskjellige arrangement i løpet av 14 dager.

Program:

Onsdag 23. mai
kl 12.00

Åpning av Setersprell 2012

Kristin Aase, billedkunstner

Åpning av kunstutstillingen Mine Veivisere, malerier av Kristin Aase samt musikalske kunstneriske overraskelser.

"Denne utstillingen har jeg satt sammen av bilder fra tidligere utstillinger sammen med nyere arbeider. Temaet dreier seg om viktige spørsmål for meg i mitt liv. Jeg bruker bildene for å rydde og sortere, slik at jeg kan ta nye skritt framover. Jeg arbeider både med det visuelle uttrykket i bildet og det sjelelige. Min naivistiske stil er der for å uttrykke både alvor, humor og gir plass for tilskuerens egen fantasi. Bildet kan fullendes hos tilskueren." - Kristin Aase, billedkunstner.

I arbeidet med å komme nærmere mitt eget liv, har jeg ofte fordypet meg i to elementene: Engel og Ulv. De representerer både indre og ytre krefter i menneskelivet, både det lyse og det mørke. De hører til, og er på mange måter gode hjelpere hvis de får opptre i passe styrke. Det er i spennet mellom disse to kvalitetene en finner en balanse og et personlig ståsted i sitt eget liv.

Symbolene:
Maleri av Kristin AaseLivsveien er fylt med Runer; tegn og bilder i religion, natur og kultur; alt sammen mine veivisere. Det er hemmelige veivisere, verdivisere som dagens mennesker sårt trenger. De må søkes, - bak fasader og kunnskapsstrøm, - bak teknologi og all innpakning vår kultur er så full av. Det er symboler og bilder med gammel visdom: livets båt, lys og mørke, livsvev og skjebneveiviser og dobbeltgjenger. Historien og eventyrene er fylt med slike bilder og dype hemmeligheter som er nøkler til våre røtter og våre liv. Vi må lære kunsten å lese dem.
På livsveien må farer trosses og livsmotet prøves. Du må sloss med drager og temme ulver, - alt med den hensikt å komme nærmere din egen person. Det er en livslang vandring, den setter verdiene i rett perspektiv.

Å være en menneske er å søke sin historie, - utover det hverdagslige.

Jeg maler ut fra fargen i ord og stemninger som betyr mye for meg. Godt og ondt, lyst og mørkt, skjebne og ydmykhet, mot og vilje, Engel og biografi er en del av dette tablået. Alle disse elementene finnes som visdom i eventyr og myter. De er gåter som må males. Her ligger inspirasjonen for meg, og jeg setter det i sammenheng med mellom mit "lille - store" live. Jeg vil være berørt av slike evige bilder. Jeg vil male gåtene med humor og bevissthet, men også naivt. Tema, skisse og form oppstår i samtale med fargene. Slik stiller jeg meg inn foran hvert bilde. Motivene er sjelelige og ikonaktige og skildrer den indre reisen hvert menneske gjør i sin biografi. Tanken om at livet ikke begrenses av fødsel og død er sentral.
Vi har en lengsel etter sjelebilder og vår tid er fylt til randen av bilder i den ytre verden, men all den teknologi som brukes i dag for å fylle hverdagen vår med bilder er ofte "stener for brød". Det mange lengter etter er "forbildene", de som skal vise oss den indre veien uavhengig av om de er av religiøs eller ideel karakter. "Veivisere" som jeg kaller dem.
Jeg føler meg slik som Mytolog.

Kunstutstillingen av Kristin Aase vises i Galleri Helgeseter, hverdager 9-15, frem til 24. juni 2012.

Fredag 25. mai
kl 12.00

PIRAYA PIRATA:

Pirata Piraya - Sjørøverteater

Av og med Grethe Mikaelsen og Gard Frostad Knudstad

Søskenparet Piraya og Pirata er på jakt etter verdens mest verdifulle skatt;- Grotteklippeskattekisten som voktes av det grusomme Grotteklippemonsteret. Men de har et stort problem. De er uvenner. Hvordan skal de klare å finne skatten og ta monsteret når de bare krangler og sloss hele tiden? Er penger og gull mer verdt enn vennskap? Bli med på reisen mot Grotteklippene. Dette er en ekte sjørøverforestilling med masse humor, fart og spenning.

Forestillingen varer i 30 minutter og passer for alle mennesker mellom 3 til 100 år.

Søndag 27. mai
kl 17.00

Keltisk musikk for cello og harpe

Johann Sebastian Blum, cello
Anneli Piechotta, keltisk harpe

Sebastian BlumJohann Sebastian Blum begynte å spille cello i 10 års alderen. Studerte 4 år ved Griegakademiet og 4 år ved Norges Musikkhøgskole med Solistdiplom og hovedfag kammermusikk. Masterclass i Piteå, København, Paris, Frankfurt, New York og Victoria B.C. I 1993 vant han i NRK "Rett Hjem" med Ivar Dyrhaug som programleder. Johann har vært solist som ung talent med Bergen Filharmoniske Orkester, spillt på Festspilllåpning, i Les Miserables på Dns, med Nye carte Blanche, Nattjazz og utallige konserter i både inn og utland. Han er også en aktiv studiomusiker; for tiden med bandet "Black Rose". I mai spiller han på Venner Folk Frühling festival i Tyskland.

AnneliAnneli Piechotta har bakgrunn som folkemusiker, har sunget i Folk for Friends, spillt irske fløyter og de senere årene realisert sin drøm om å spille på celtisk harpe som er bygget til henne. Hun har også vært medlem av dansegruppen Shamrock School of Irish Dance. Anneli har spillt og sunget på mange konserter i Tyskland. I mars flyttet hun til Bergen og har hatt oppdrag som solist på harpe for presteforeningen i Norge og med Johann Sebastian Blum i Lofthus, studioinnspilling og eventer.

Mandag 28. mai
kl 17.00

BrÅttsjØ

Duo Kasa

En kabaret om havet, døden & kjærligheten.

Knut Arild Melbøe: sang, gitar, munnspill
Synnøve Appeltun-Andersen: sang, tromme, diktlesning

Bråttsjø har som tittelen antyder, med havet å gjøre, og med brenningen, et sted der krefter møtes mellom to elskende, der motsetninger og kjærligheten brynes. Bråttsjøs to utøvere, en visesanger og en operasangerinne, bringer både hav og himmel i bevegelse med sin sang. Men ideen er også at lytteren opplever at de to musikalske uttrykkene strekker seg mot hverandre og beriker hverandre.
Som kabaret byr Bråttsjø både på skjemt og alvor, og den har også en handlingsgang. Kvinnen er - med ett unntak - den eneste som taler under kaberetens gang ved å fremføre kortskårne dikt fra sin dagbok. Mellom dagboknotatene fremføres felles sanger (oftest duetter). Hennes forhold til mannen speiles gjennom dikt i dagboken både som drømmer og lengsler, men også gjennom hardere utfall mot mannens vanskelige sider. Selv tyr hun nærmest fra første stund til alkoholens trøst og etter hvert trekker mørke krefter henne ned. Til slutt ser hun sin egen død i en hallusinasjon, under et delirium. Nå taler først mannen, iført rollen som døden, og kvinnen blir løftet opp igjen. Døden var kun på besøk denne gang, og konserten ender i et havblikk der mann og kvinne gjenforenes.

Duo Kasaa - etter initialene bestående av Knut Ariel og Synnøve Appeltun-Andersen - skrev Bråttsjø i 2008. Den fremtrer nå i ny versjon under Eduard Myskas regi. De to har gjort et 20-talls forestillinger med ulikt program. For øvrig har begge utøverne blant annet turnert for Rikskonsertene ved siden av egne prosjekter og konserter. Tilhørerne får her oppleve godt voksne artister som ønsker å satse på et rent akustisk lydbilde og som frembyr et variert musikalsk program med innslag fra visetradisjonen, klassisk sang, musikal og ikke minst kabaret.

Tirsdag 29. mai
kl. 12.00

Folkemusikk med trØkk

Gabriel og Sigrid

Gabriel Fliflet og Sigrid Moldestad

Med trekkspill, hardingfele, vanlig fele og sang tar de sitt publikum med på en reise blant syngende hav-valser, friske hamborgarar, sanger fra radioens glansdager, ubegripelige drikkeviser og andre vestlandske herligheter. Vi møter også nylaget musikk: Begge to lager melodiøse, ofte underfundige melodier – som bl.a. Spelemannen og Ute på havet.

Gabriel Fliflet er en trekkspiller som liker å vandre i et mangfold av folkemusikalske landskaper. Han er kanskje mest kjent for samarbeidet med trommeslager Ole Hamre i duoen Fliflet/Hamre. Han har også samarbeidet med bl.a. Odd Nordstoga, Knut Reiersrud, Kari Bremnes, Berit Opheim, Peter Bastian. Fliflet har høstet lovord for sine bestillingsverk åresong (med spesialskrevne tekster av Jon Fosse), Edvards lykkelige dag og Elvemot – som var utgangspunkt for hans første solo-CD Rio Aga.Han er er også musikalsk vert på landets mest aktive folkemusikkscene, Columbi Egg i Bergen. Fliflet ble kåret til årets folkemusiker i 2011.

Sigrid Moldestad fra Breim i Nordfjord spiller fele/hardingfele og synger. Hun har regissert og turnert med med forestillingen TAUS om kvinnelige spelemenn fra Nordfjord og Sunnmøre i tiden 1700-1900. Hun fikk Spelemannsprisen for 2008 for platen Taus fra forestillingen. Sigrid har også fått mye oppmerksomhet rundt sine to siste CD-er: Sandkorn og Himlen har sove bort mørket. Sigrid Moldestad er med i Spindel som har turnert i mer enn ti år og gitt ut to kritikerroste plater. Hun er også med i hardingfeletrioen Gamaltnymalt som fikk Spelemannsprisen 2005. Moldestad ble kåret til årets folkemusiker i 2010.

Gabriel Fliflet og Sigrid Moldestad leika med folkemusikk og tilslekta musikksjangrar i ei gripande konsert... Kvelden var ei oppvising i kunsten å lytta. (Bygdanytt)

Onsdag 30. mai
kl. 17-19.30

Sommermarked

Plakat sommermarked

Marked sild

Åpning med sang på hovedhustrappen. Salgsboder med varer fra verkstedene, pizza, kafe, pølsebod, vaffelstue, riding, fiskedam, aktiviteter for barn, dukketeater, mm



Anita Berge tar med seg sin mest populære dukketeaterforestilling "Den lille larven Aldrimett" til årets sommermarked. Med utgangspunkt i Eric Carles kjente og kjære fortelling følger vi den lille larven på hans ferd til vakker sommerfugl. En sanselig og morsom opplevelse for de aller minste! Forestillingen vises i Eurytmisalen og varer ca. 20 minutter.

Anita Berge er dukkefører og daglig leder i Alveslottet Dukketeater. Hun har skrevet boken "Dukketeater i barnehagen" som ble utgitt på Pedagogisk forum i juni 2011.

Fredag 1. juni
kl 17 – 18.30

Jazzkafe med Cooly Horn:

Cooly Horn

James Lassen, Carsten Dyngeland, Ole Amund Gjersvik og Fred Johannessen beveger seg mellom be-bop, cool, maistreamsoul, funk, samt egne låter som ofte har mye latin i seg.

Kaffe og kaker i pausen.

Søndag 3. juni
kl. 17.00

Vestlandstonar

Geir Botnen

Geir Botnen klaver, spelar Grieg og Tveitt

Med fast base i Norheimsund driv Geir Botnen ei omfattande pianistisk verksemd. Han har konsertert mellom anna i Tyskland, Belgia, Frankrike, Storbritannia, Island, Tsjekkia, Russland, Romania, Ungarn, Italia, Egypt og hatt turnéar i Kina, Sør-Korea og USA.

Geir Botnen har delteke på talrike Rikskonsert-turnéar, konsertar ved Festspillene i Bergen, Risørfestivalen, Hardanger Musikkfest, St. Magnusfestivalen med fleire.

Repertoaret spenner frå seinbarokk over heile den romantiske epoken til modernistane og nye verk. Han er etterspurd solist, kammermusikar og ein omtykt akkompagnatør.

Frå han var heilt ung har Botnen vore oppteken av sambygdingen Geirr Tveitt sin musikk som er eit fast innslag på programma hans, og han har gjort ein stor innsats for å fremja denne musikken både ved konsertar og på plate.

To gonger har han spela inn Geirr Tveitts "Femti folketonar frao Hardanger opus 150", fyrste gong in 1983 som dobbel LP på platemerket VNP. I 1996 gjorde han ei CD-innspeling på Simax av same verket saman med Reidun Horvei, vokal. Som fast pianist for koret Voci Nobili har han delteke på fleire av deira cd-innspelingar/utanlandsturnear. På Simax har han også gitt ut Geirr Tveitts sonate nr. 29, Solgudens dans og 12 fyrestudiar, og ei samling av alle Edvard Griegs klaververk frå Hardanger-perioden. Norske folkeviser og Slåtter har han spela inn saman med Reidun Horvei, vokal og Knut Hamre, hardingfele. Fløytemusikk frå det 20. hundreåret er eit samarbeid med Ingela Øien, og ei songplate med Rhoda Achieng Ondeng. Geir Botnen er styreleiar for musikkfestivalen Hardingtonar og sit også i styret for Jiri Hlinka klaverakademi. Han har vore tilsett i musikkskulen-kulturskulen i Kvam sidan starten i 1978. Foto: Helge Skodvin

Onsdag 6. juni
kl. 17.00
12.00 NB!
Nytt klokkeslett

Lyset har kome

Marijke

En forestilling om sommer og kjærlighet med lyrikk, sang og lyrespill.

Marijke Vreeken er musiker og historieforteller. Hun har vært musikkterapeut i nærmere 30 år etter fullført billedterapeutisk utdanning og musikkhøyskole. Gjennom alle år har hun fortalt historier som en del av arbeidet hennes i ulike sammenhenger. De siste 12 årene har hun utviklet forestillinger med sang, lyrespill og lyrikk, rundt ulike temaer. Forestillinger som inviterer til en annen lytteopplevelse.